Hemoraj ne anlama gelir?
Kanama (hemoraji; hemoraji), canlı bir organizmada kalp ve damar boşluğundan (lümen) kanın dışarı akmasıdır.
Hemorajik tıp ne demek?
Kanama, kelime anlamı olarak “kanama” anlamına gelir. Hemorajik kistler, adet döngüsünün yumurtlama evresinde yumurtanın çıktığı folikülde kanama meydana geldiğinde ve kistik bir yapı oluşturduğunda da ortaya çıkar.
Hemorajik hastalık nedir?
Yenidoğanın hemorajik hastalığı, K vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir kanama bozukluğudur. Görülme sıklığı %0’dır.
Hemorajik kanama neden olur?
Hemorajik kistler genellikle yumurtalıklarda oluşan ve kanla dolu olan kistlerdir. Bu kistler genellikle adet döngüsü sırasında oluşan foliküler kistlerden kanama sonucu gelişir. Hemorajik kistler boyut olarak değişebilir ve bazı durumlarda oldukça büyük olabilir.
Hemorajik kist tehlikeli midir?
Hemorajik kistler genellikle zararsızdır ve küçük kistler adetle birlikte dışarı atılır. Nadir durumlarda, ciddi komplikasyonlara neden olan kistler ameliyatla çıkarılabilir.
Beyinde hemoraji nedir?
Ani ve şiddetli baş ağrıları, bilinç kaybı, hemipleji (vücudun bir tarafının felci), konfüzyon (yönelim bozukluğu) ve epileptik nöbetler yaygın semptomlar arasındadır. İleri vakalarda koma görülebilir. Beyin kanamaları tıp literatüründe intrakranial kanamalar olarak da adlandırılır.
Hemorajik tedavi nedir?
Hemorajik inmenin tedavisinin amacı beyin kanamasını durdurmak, beyin dokusu üzerindeki baskıyı azaltmak ve hasarı en aza indirmektir. Tedavi ilaç (antihipertansif ilaçlar, antikonvülzanlar) ve cerrahi yöntemleri (anevrizma klipsleme veya sarma, cerrahi drenaj) içerebilir.
Hemorajik idrar ne demek?
Hemorajik sistit olarak da adlandırılan hemorajik sistit, bakterilerin birikip mesaneyi (idrar kesesi) kolonize etmesi, mesane duvarını delmesi ve kan damarlarında kanamaya neden olmasıyla oluşur. Bu durum, kişi idrar yaparken kanamadan şikayet ettiğinde kliniğe yansır.
Hangi kistler tehlikelidir?
Tehlikeli kistler, kötü huylu olma veya ciddi sağlık sorunlarına yol açma riski olan kistlerdir. Tehlikeli kistler arasında yumurtalık kistleri, böbrek kistleri, meme kistleri, karaciğer kistleri, pankreas kistleri, beyin kistleri ve tiroid kistleri bulunur.
Hemorajik enfeksiyon nedir?
Hemorajik sistit, mesanede iltihaplanma ve kanama ile karakterize bir durumdur. Enfeksiyonlar, belirli ilaçlar, radyasyon tedavisi veya belirli kimyasallara maruz kalma gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.
Kan pıhtılaşması belirtileri nelerdir?
Kan pıhtısının belirtileri pıhtının yeri, boyutu ve ciddiyetine göre değişir. Kan pıhtılarının başlıca belirtileri göğüs ağrısı, nefes almada zorluk, bacaklarda şişlik ve ağrı, baş dönmesi, kas güçsüzlüğü, uyuşukluk, soluk cilt, mide bulantısı ve kusmadır.
Hemorajik felç nedir?
Hemorajik inme; Beyindeki kan damarlarının herhangi bir nedenle yırtılması sonucu beyinde kanama oluşmasıyla oluşan bir sağlık sorunudur. Beyin kanaması olarak da bilinen hemorajik inmenin başlıca nedeni yüksek tansiyondur.
Hemorajik bulgu nedir?
Hemorajik kistler çok yaygın bir durumdur ve folikül veya korpus luteum kistine kanama nedeniyle oluşur. Bu vakadaki en yaygın sorun kiste kanama nedeniyle oluşan ağrıdır. Klinik bulgular büyük ölçüde değişebilir. Semptomlara neden olmasa da şiddeti akut karın semptomlarına da neden olabilir.
Hemorajik görünüm ne demek?
Kist oluşumuyla kanamaya hemorajik kist denir. Kist, kanamaya bağlı olarak 4 ila 5 cm büyüklüğündedir. Boyuta ulaştığında ve mor renge döndüğünde, bir corpus hemorrhagicum kisti oluşur. Hemorajik kistler çoğunlukla sağ veya sol overde görülür. Nadir durumlarda, her iki overde de görülebilir.
En tehlikeli kanama hangi damarda bulunur?
Arteriyel kanama: Aralıklı olarak akar (köpüklü) ve parlak kırmızı renktedir. Bu kanamalarda kısa sürede çok fazla kan kaybedilebilir. Bu nedenle arteriyel kanama en tehlikeli kanamadır.