Kulu ve Cihanbeyli Kürtleri nereden gelmiştir?
Kürtlerin Orta Anadolu’ya göçü farklı zamanlarda ve farklı nedenlerle gerçekleşmiştir. Konya’nın Kulu ve Cihanbeyli ilçelerindeki Kürtler Adıyaman, Malatya ve kısmen Urfa’dan geldiklerini iddia etmektedirler.
Cihanbeyli aşireti nereden gelmiştir?
Cihanbeyli aşireti, Orta Anadolu’ya gelip yerleşen göçebelerden biridir.
Cihanbeyli Alevi mi?
Kürdistan coğrafyasının dışında, Kürt Alevi Ehli Hak-Yaresan, özellikle Kırmaşan’da, Horasan’da ve sürgün bölgesi Cihanbeyli, Haymana ve Rojhılat’ta dağınık yerlerde yaşamaktadır. Kuzey Dersim bölgesinin tamamı ve kuzeybatı ve batıdaki nüfusun neredeyse tamamı Kürt Alevileridir.
Cihanbeyli nereli?
Cihanbeyli, tarihi gelişimi, coğrafi yapısı ve sosyal yaşamı bakımından Konya’nın bir parçasıdır. Cihanbeyli’nin ilk adı “Esbikeşan”dır. Daha sonra “İnevi” adı verilmiş ve uzun yıllar İnevi adını taşımıştır. Esbikeşan ilçesi, ilçeden bucağa ve bucağa ilçeden ilçeye birçok kez yer değiştirmiştir.
Cihanbeyli halki nereden gelmiştir?
Kaynaklarda Canbeğlü olarak geçen Cihanbeyli Kürtlerine Türkmen Ekradi (Kürtleşmiş Türkmen) denir. Bu aşiretlerin kökeni, 10. ve 11. yüzyıllar arasında Halep’in kuzeyinde yaşayan ve daha sonra diğer Türkmen aşiretleri gibi Eskişehir ve Ankara çevresine göç edip yerleşen Beğdili aşiretine kadar uzanmaktadır.
Konya’nın hangi ilçeleri Kürt?
Orta Anadolu Kürtlerinin yerleşim alanları nerelerdir? Özellikle Konya ili Cihanbeyli, Yeniceoba, Yunak ve Kulu ilçelerindeki köylerin %90’ı Kürt köyüdür.
Cihanbeyli eskiden nereye bağlıydı?
1866 yılında Kulu köyü Esbikeşan adıyla ilçe oldu ve Şerefli Koçhisar Kulu köyüne bağlandı. Ancak Cihanbeyli ve Koçhisar’ın Aşer Beyleri Kulu ile ittifak yapmak istemediler ve Ankara’ya baskı yaptılar. Bunun sonucunda Kulu’nun ilçe teşkilatı lağvedildi ve Cihanbeyli, Koçhisar Kulu’dan ayrıldı.
Türkiye’de en çok Kürt hangi ilde?
Ankara (Rûdaw) – 2014 yılında 77 milyon 695 bin 904 kişi olan Türkiye nüfusu, 2015 yılı sonunda 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri arasında en fazla nüfusa sahip olan il ise Antep oldu.
Konya Kulu halkı nereden gelmiştir?
Kulu, adını göçebe bir toplumun lideri olan Kulubey’den almıştır. Zamanla Kulu ismi yerleşmiş ve 1954 yılında ilçe olmuştur. Kuluboğlu Mustafa Bey ve beraberinde getirdiği aileler 17. yüzyılda Afyon-Karabağ’dan kaçak yollarla gelerek Kulu’yu kurmuşlardır.
Cihanbeyli Ağabeyli Köyü Kürt mü?
Ağabeyli ismini Cafer Bey’in dedesi Abdullah Bey’in oğlu Süleyman Bey’den almıştır. Yerleşim sebebi ise bölgenin hayvancılığa elverişli olmasıdır. Köylüler Türkmen’dir.
Konyada Alevi köyü var mı?
Konya ilimizde yaklaşık 25-30 Alevi yerleşim yeri bulunmaktadır. Ereğli ilçesi de dahil olmak üzere diğer Alevi yerleşim yerlerinin çoğu homojendir. Alevi nüfusunun çoğunluğu Türkmen Alevileridir. Buradaki Alevilerin çoğunluğu İran’ın Horosan bölgesinden Erzincan ve Tunceli’ye ve oradan da Konya’ya geldiklerini söylemektedir.
Kürtler hangi boydan?
Elimizdeki bu dil belgesi, Kürtlerin dil bakımından Oğuzların (Boğduz ve Becen adlı iki boy) torunları olduğunu da teyit etmektedir; Ankara’da yeni yayımlanan broşürümüzde de belirtildiği gibi: “Çalışmaların sonucu tarih, milli destanlar ve geleneklere dayanmaktadır:
Cihanbeyli’nin neyi meşhur?
Cihanbeyli mutfağında un, sebze ve et ağırlıklı olarak kullanılır. Bölgenin meşhur yemekleri arasında katık çorbası, et topalağı, macir topalağı, kavrga, su böreği, araşı*, tirit*, calla*, erişte, haşlanmış yumurta, kırıntı, höşmerim* bulunur.
Cihanbeyli Yeniceoba Kürt mü?
Yaklaşımımızla kaba görünmek istemedik. Bu arada Yeniceoba’ya vardığımızda Wikipedia sayfasında kasabayla ilgili bilgilere baktık. “Kürt köyü olduğunu öğrendikten sonra otel müdürüyle konuştuk” dedi.
Cihanbeyli ne platosu?
Tahıl tarımı ve hayvancılığın yaygın olduğu yatay platolar, Türkiye’nin Orta Anadolu bölgesinde daha çok bulunur. Cihanbeyli Platosu yatay platolara örnektir.
Konya Kulu halkı nereden gelmiştir?
Kulu, adını göçebe bir toplumun lideri olan Kulubey’den almıştır. Zamanla Kulu ismi yerleşmiş ve 1954 yılında ilçe olmuştur. Kuluboğlu Mustafa Bey ve beraberinde getirdiği aileler 17. yüzyılda Afyon-Karabağ’dan kaçak yollarla gelerek Kulu’yu kurmuşlardır.
Kürtler neden Konya’ya gitti?
Bugün Kulu ve Cihanbeyli bölgesindeki Kürt köylerinin çoğu II. Dünya Savaşı dönemine dayanmaktadır. Mahmud’un Zorunlu İskân Yasası ile kurulduğu bilinmektedir. Tarihi göçün yanı sıra, 1990’lı yıllarda savaş koşulları ve köy boşaltmaları nedeniyle Kürt illerinden Konya’ya göç de olmuştur.
Konya Kulu ilçesi Kürt mü?
İlçenin toplam nüfusu 52’dir.
Kürtlerin soyu nereye dayanıyor?
Kürtler, Orta Doğu’nun yerli (otokton) halklarından biridir. Anavatanları Yukarı Mezopotamya ve Zagros Dağları çevresidir. Yaşadıkları bölge uzun süre yerel isimlerle biliniyordu. Sasaniler döneminde Kürtlerin yaşadığı yerlere ilk olarak Kurdabad deniyordu ve Büyük Selçuklular döneminde Batı İran’a Kürdistan deniyordu.